Doorgaan naar hoofdcontent

Leesgroepgids voor William Kent Krueger's Gewone genade


Leesgroepgids Gewone genade


Deze leesgroepgids voor Gewone genade bevat een inleiding, gespreksvragen, en een aantal ideeën om nog meer met je leesgroep te doen.
De vragen zijn er op uit om jullie leesgroep nieuwe en belangwekkende invalshoeken te bieden. En natuurlijk punten om over te discussiëren.
We hopen dat deze ideeën je nog meer van het boek zullen doen genieten.


Inleiding

Het is 1961. In New Bremen, Minnesota, is alles rustig en stil. De rivier de Minnesota stroomt door het landschap, de kapper van het stadje kent iedereen, en alle mensen gaan ’s zondags naar de kerk. Maar de rust in New Bremen wordt wreed verstoord wanneer een serie tragische sterfgevallen plaatsvindt, die de dertienjarige Frank Drum en zijn familie op allerlei manieren raken. Ze gaan op zoek naar de waarheid. Maar hoeveel mag wijsheid kosten?

In deze roman laat een jongen zijn kindertijd achter zich en maakt kennis met de duistere wereld van de volwassenen, met zijn vele morele kwesties. Welke geheimen kunnen we beter laten rusten om er niet door verteerd te worden? Hoe gaan we om met verdriet? En welke troost is er te vinden in de gewone genade die deze wereld te bieden heeft?


Gespreksvragen en punten voor discussie

[Let op: de vragen [3] en [8] zijn in zekere mate spoilers, die iets van het verhaal verklappen. Heb je de roman nog niet (uit)gelezen, dan is het verstandig die vragen niet te lezen.]

[1.] Een heel aantal dingen komen Frank en Jake te weten dankzij afluisteren en bespieden. Welk voorbeeld van afluisteren leverde hen de gewichtigste en belangrijkste informatie op? Is er een afgeluisterd gesprek dat hen in het bijzonder hun kinderlijke onschuld deed verliezen? Vond je dat afluisteren altijd helemaal geloofwaardig?

[2.] Op welke manier heeft de afloop van het verhaal de beide jongens veranderd?

[3.] Wie was er ten diepste verantwoordelijk voor de dood van Karl Brandt?

[4.] Een aantal mensen in het boek draagt geheimen met zich mee die uiteindelijk aan het licht komen. Leverde het een catharsis op dat die last van hun schouders genomen werd? Deed het hen goed? Denk vooral ook aan Franks vader. Wat er in de oorlog gebeurd is blijft onduidelijk. Valt er iets voor te zeggen om zo’n last alleen te dragen?

[5.] De titel van het boek verwijst naar een specifieke ‘gewone genade’. Kun je nog andere kleine genades in het boek aanwijzen?

[6.] Waarom verlaat Ruth haar gezin? Denk je dat ze werkelijk boos was op Nathan? Op God? Bespreek hoe zij en de anderen omgaan met het verdriet om Ariël.

[7.] Ben je het met Frank eens als hij in de epiloog zegt dat ‘het begrip “waargebeurd” in feite niet bestaat’? Wat maakt een verhaal tot een waar verhaal? Hoe kunnen we omgaan met hoe uiteenlopend mensen de geschiedenis zien en ervaren?

[8.] Vind je dat Frank de taak had om Emil over Lise te vertellen? Is er iets te zeggen voor Jake’s argument dat haar situatie al ‘gevangenis’ genoeg was?

[9.] Kun je Emil zijn moment van zwakte vergeven? Is hij in zekere zin de schuld van alles wat er in New Bremen gebeurt?

[10.] Frank en Jake willen steeds mee naar allerlei gebeurtenissen: het politiebureau, plekken des onheils, en cruciale gesprekken en confrontaties. Had dat wel gemoeten? Moeten kinderen soms ook afgeschermd worden van de donkere kanten van het leven?

[11.] Wat vind je van Gus. Is hij misschien in zeker opzicht wel de ruggengraat van de familie Drum, ook al maakt hij er formeel geen deel van uit?

[12.] Ben je het eens met de gedachte van de oude Warren Redstone? Is het waar dat de doden nooit ver weg zijn?


Verdieping & dingen om te doen

[1.] In elke plek waar we wonen komen soms tragedies en controversiële gebeurtenissen voor, zoals in Gewone genade in New Bremen. Is er in jullie stad of dorp ooit iets dergelijks voorgevallen? Bespreek die gebeurtenis en vertel elkaar of (en hoe) die kwestie je heeft veranderd.

[2.] Veel van de feiten in Gewone genade komen boven water als gevolg van voettochten van Frank en Jake door het stadje New Bremen, de geheime plekken, de achteraf-straatjes. Maak eens net zo’n wandeling door je eigen buurt. Welke plekken zouden wel eens een geheim kunnen herbergen? En welke plekken lenen zich voor rust en meditatie?

[3.] Maak een lijst van gewone genades en wonderen die je zelf hebt beleefd en bespreek die met elkaar. Hoe kunnen zulke kleine momenten ons helpen bij de veel grotere problemen die we in ons leven tegenkomen?



Reacties

Populaire posts van deze blog

William Kent Krueger, 'Gewone genade', Proloog en Hoofdstuk 1

William Kent Krueger (1950) werd geboren in de Amerikaanse staat Wyoming, studeerde, werkte jarenlang in de bouw – totdat zijn eerste detective werd uitgegeven. Inmiddels is hij fulltime schrijver. Zijn roman Ordinary Grace (Gewone genade) werd een New York Times bestseller en ontving een handvol literaire prijzen. Krueger is een thrillerschrijver. Maar in Gewone genade laat hij dat genre grotendeels los (al blijft het een uiterst spannend boek) en kruipt hij in de huid van een jongen van dertien, Frank Drum, zoon van een dominee, die zijn onschuld verliest en probeert de wereld die om hem heen uit elkaar valt te begrijpen. Een onvergetelijke roman die alles in zich heeft een klassieker te worden. *   “Soms ligt er ineens een boek voor je neus dat erom schreeuwt gelezen te worden. Je pakt het op en leest de eerste bladzij, en dan de tweede, en het laat je niet meer los. Zo’n boek is Gewone genade .’ (Huffington Post) “Een diep ontroerend verhaal. Een b